+386 31 657 822info@petstrani.si

Tako kot pri vseh projektih, ki se jih lotimo, je tudi za uspešno postavitev spletne strani  pomembno, da najprej določimo cilje. S cilji opredelimo namen strani, izgled strani in vsebino strani. Pri vsebini premislimo, ali na spletni strani potrebujemo le vizitko podjetja, enostaven blog, spletno trgovino, e-novice, reference, galerijo slik, iskalnik na strani, odzive strank, opise projektov, itd…

Vstopna stran je ključnega pomena. Ona odloča, ali bo obiskovalec nadaljeval z branjem vsebine, ali bo stran zapustil. Tako je ključnega pomena, da obiskovalcu že na začetku prve strani posredujemo ključni namen strani. Ni dovolj, da uporabniku prikažemo le naziv našega podjetja, ampak naj le ta vsebuje kratek opis ključne dejavnosti.

Poskusimo tudi kar čim bolj natančno določiti število in vsebino podstrani  Za pomoč pri iskanju idej svetujemo obisk spletnih strani s sorodno vsebino. Kot pomoč lahko spletni naslov s podobno vsebino ali z želenim izgledom posredujete izvajalcu.

V nadaljevanju je opisanih nekaj napotkov, ki so vam lahko v pomoč pri postavitvi spletne strani. Ne glede na to, ali spletno stran postavljamo v lastni režiji, ali postavitev zaupamo strakovnjakom.

Izbira naziva domene

Vsaka spletna stran se v spletu predstavlja s svojim edinstvenim naslovom. Priporočljivo je, da je ta naslov prepoznaven, kar pomeni, da vsebuje kratek naziv vašega podjetja, društva, dejavnosti, za osebne spletne strani lahko tudi naziv fizične osebe. Razpoložljivost domene lahko preverimo na naslovu preveri.si. Za registracijo izbranega naziva domene poskrbi izvajalec, razen če se naročnik ne odloči drugače.

Priprava besedila

Besedilo naj bo jedrnato in razumljivo. Odstavki naj ne bodo predolgi, saj dolga besedila bralca pogosto odženejo od branja. V besedilu poudarimo pomembne besede. Pri pripravi besedila razmislimo tudi o pozicijah opomb, slik in video vsebine. Uporaba opomb in slik je priporočljiva, saj tako razbijemo monotonost vsebine.

Posebno pozornost namenimo naslovom in podnaslovom besedil. To besedilo upoštevajo roboti iskalnikov. Izbira ustreznih besedil tako lahko precej izboljša rangiranje strani v iskalnikih.

Izbira slik

Izbira slik je pomembna ne samo zaradi sporočilnosti, ampak tudi iz vizualnega vidika. Pri pripravi slik pripravimo tudi opis slik. Ta opis uporabljajo roboti iskalnikov. Na ta način bo stran bolje prepoznana tudi po zaslugi objavljenih slik.

Izbrane fotografije naj bodo kvalitetne in dovolj velike. Priporočljiva velikost je vsaj 1920 x 1080 pik, bolje več ter formata JPG, BMP ali GIF. Pri izbiri slik priporočamo upoštevanje pravila ene tretjine. Zelo lepo se obnesejo fotografije z globinsko ostrino.

Če fotografij ne pripravimo sami ali jih ne naročimo pri fotografih, obstaja kar nekaj spletnih naslovov, kjer jih lahko pridobimo brez plačila. V nadaljevanju navajam nekaj naslovov:

Za optimizacijo slik poskrbi izvajalec.

Close Menu