+386 31 657 822info@petstrani.si
Kako pohitriti WordPress spletno stran

Kako pohitriti WordPress spletno stran

Poleg kvalitetne vsebine je hitrost dostopa do spletne strani zelo pomembna. Hitre spletne strani dobijo pri spletnih iskalnikih boljšo oceno ter jih tako razvrščajo više pri prikazu zadetkov. Ste se že spraševali, kako pohitriti svojo WordPress spletno stran? V nadaljevanju predstavljam nekaj predlogov.

Izbira ustreznega gostovanja

Pri izbiri gostovanja bodimo pozorni na to, da ponudnik gostovanja zagotavlja najsodobnejšo opremo, ki vključuje SSD diske ter zmogljivo drugo strojno opremo. Pomembno je tudi, da je gostovanje čim bliže lokacijam, iz katerih prihajajo obiskovalci spletne strani . Če je večina obiskovalcev iz Slovenije, izbira strežnika v Indiji ni priporočljiva izbira, saj je pot potovanja informacije s tem precej daljša, kot če stran gostuje nekje v Sloveniji.

Uporaba PHP 7

Spletne strani, ki uporabljajo PHP 7, delujejo tudi do 2x hitreje kot njene starejše različice in porabijo tudi do 50% manj spomina. Za prikaz PHP verzije, ki jo uporablja WordPress, lahko instalirate brezplačni vtičnik ‘Display PHP version’. Če imate dostop do nadzorne plošče cPanel, lahko trenutno verzijo preverite pod razdelkom Software, pod ‘Sprememba PHP verzije’, kjer jo lahko tudi spremenite.

Namestitev vtičnika za predpomnjenje

WordPress potrebuje za sestavo ustrezne vsebine strani kar nekaj časa, saj mora v odvisnosti od vsebine strani kar nekajkrat dostopati do baze, da prebere ustrezno vsebino in napotke za sestavo spletne strani. Z ustreznim vtičnikom lahko WordPress sestavljeno vsebino shrani in je na voljo drugim obiskovalcem spletne strani, torej ni potrebno želeno spletno stran pripravljati od začetka. Na ta način lahko spletno stran občutno pohitrimo – tudi do 5x.

Za predpomnjenje vsebine priporočamo instalacijo brezplačnega vtičnika WP Super Cache, lahko pa izberemo tudi kakšnega njegovega konkurenta (W3 Total Cache ali WP Rocket).

Optimizacija slik

Slike so pomemben element spletnih strani, a če niso ustrezno optimizirane, lahko naredijo več škode kot koristi. Pri optimizaciji mislim predvsem na količino prostora, ki jo slika zaseda na disku in jo je potrebno prenesti obiskovalcu strani.

WordPress ob nalaganju slik v galerijo že sam poskrbi za pripravo slik različnih velikosti, ki jih uporabi za potrebe prikazne slike spletne strani, za prikaz galerij in za nekatere druge situacije. Za velikosti slik, ki jih uporabimo v objavah, pa moramo skrbeti sami. V objavah naj slike ne presegajo velikosti 1024 x 800 slikovnih točk. Preden sliko naložimo v galerijo, priporočam uporabo spletnega orodja TinyPNG, ki zmanjša kvaliteto slike, a do te mere, da človeško oko še ne zazna razlike. Tako optimizirana slika lahko na disku zavzame tudi manj kot 50% prvotnega prostora.

Video vsebina naj bo na video vsebini namenjenih strežnikih

Nalaganje video vsebine na svojo spletno stran je močno odsvetovana. Prenos video vsebine k obiskovalcem spletne strani strežnik precej obremeni, kar vpliva na zmanjšanje odzivnosti strani. Zato se priporoča, da  video vsebino naložimo na temu namenjene strani, kot so YouTube, Vimeo in druge. Na svoji spletni strani naredimo le povezavo do ustrezne video vsebine.

Naj na koncu naštejem le še nekaj spletnih strani, na katerih lahko preverite hitrost vaše spletne strani.

Za dobro uporabniško izkušnjo se priporoča, da se stran naloži prej kot v dveh sekundah.

Close Menu