+386 31 657 822info@petstrani.si
Fotografije – kako jih pripraviti za objavo v spletu

Fotografije – kako jih pripraviti za objavo v spletu

V tej objavi bomo svojo pozornost posvetili pripravi prikaznih slik za objave ter pripravi slik za spletne galerije. Objava zajema nekaj najpogostejših korakov za pripravo slik iz obstoječih fotografij (izrezovanje, sprememba velikosti slike) kot tudi optimizacijo velikosti slike. Več o tem pa v nadaljevanju.

Orodje za obdelavo fotografij

Nekatere osnovne korake lahko izvedete že v Slikar-ju, ki je že privzeto nameščen v sklopu sistema Microsoft Windows. Na voljo je tudi več zastonjskih spletnih orodij. Eden izmed njih se nahaja na naslovu https://pixlr.com/editor/. Med komercialnimi orodji je zelo priljubljeno orodje PaintShop Pro, ki je na voljo tudi v poskusni različici.

V tej objavi bom za prikaz obdelav uporabil orodje GIMP, ki je na voljo brez plačila in deluje tudi v drugih operacijskih sistemih. V primerjavi s Slikarjem ponuja boljše možnosti za obdelavo fotografije. Instalacijo za program najdete na naslovu https://www.gimp.org/downloads/. Postopek instalacije je zelo enostaven – le sledite postopku. Med postopkom instalacije priporočam, da za jezik programa izberete Slovenščina.

Izrezovanje

Pogosto se zgodi, da fotografije, ki bi jih radi uporabili na spletni strani, niso posnete optimalno. Razlogi so lahko naslednji:

  • v okolici glavnega motiva je polno motečih elementov, ki opazovalca odtegnejo od bistva, zato se jih poskušamo znebiti,
  • Glavni motiv želimo prebližati opazovalcu,
  • Glavni motiv ni na najboljši poziciji.

Izrez je možen, če je fotografija posneta z dovolj visoko ločljivostjo, da zmanjšanje fotografije z izrezom ne povzroči preslabe kvalitete. Oglejmo si na primeru pripravo izreza.

Za osnovo izreza bomo vzeli spodnjo fotografijo, ki bi jo radi uporabili kot prikazno sliko objave. Za prikazno sliko objave je vedno zaželena ležeča oblika fotografije, zato želimo v ta namen narediti ustrezen izrez.

fotografijeo

Sledimo naslednjim korakom.

  • Zaženemo program GIMP ter v meniju izberemo Datoteka.Odpri ter v pogovornem oknu izberemo datoteko, ki bi jo radi prilagodili.
  • V meniju ‘Slika’ izberemo možnost ‘Velikost platna’. Z velikostjo platna lahko nastavimo višino in širino slike. Sam to opcijo uporabljam z namenom, da določim širino in višino slike v želenem razmerju. Zaželeno je, da za vse prikazne slike objav uporabljamo enako razmerje stranic. Pogosto uporabljena razmerja sta 4:3 ali 3:2, pri čemer prva številka predstavlja širino fotografije, druga številka pa predstavlja višino slike. Enako razmerje stranic je pomembno zaradi izgleda prikazanih slik v seznamu objav. V našem primeru je širina slike 2592 enot, višina slike pa 3872 enot. Pri pripravi ležeče slike bi radi širino slike (2592 enot) ohranili, spremenili pa bi radi višino. Ker se držimo razmerja stranic 4:3, širino slike pomnožimo s ¾ in dobimo rezultat 1944 enot. Podatek vpišemo v polje ‘Višina’. Pri tem pazimo, da na desni strani polja ni vklopljeno sidro za avtomatsko prilagajanje širine glede na navedeno višino. Po spremembi podatka o višini program ponudi predlog za izrez, ki pa nam ne ustreza. Izbrani izrez spremenimo tako, da se z miško postavimo na sliko, ter z držanjem leve tipke na miški sliko dvigujemo ali spuščamo, da dobimo želeno vsebino izreza (glej sliko). Svojo izbiro potrdimo z gumbom ‘Spremeni velikost’.

Sprememba velikosti slike

Za objavo v spletu je pomembno, da slika na disku zavzame čim manj prostora, saj velikost slike vpliva na čas nalaganja spletne strani, dolgi časi nalaganja pa slabo vplivajo na uporabniško izkušnjo.
Primerna velikost slike je odvisna od posamezne spletne strani. Skoraj vedno se vsebina objave prikazuje tako, da imamo na levi ali desni strani tudi tako imenovani ‘sidebar’, ki prikazuje seznam zadnjih objav, kategorije objav in podobno. Sidebar po navadi zavzema približno 30% širine vsebine. Če je širina vsebine spletne strani skupaj s sidebarom nekje 1200 slikovnih točk, je zadostna širina za prikaz naslovne fotografije 840 slikovnih elementov.

Za spremembo velikosti v meniju ‘Slika’ izberemo ‘Spremeni merilo slike’. Na pogovornem oknu (glej sliko) za širino navedemo vrednost 840. Po vnosu širine program sam izračuna ustrezno višino, tako da spremembo velikosti le še potrdimo s klikom na gumb ‘Spremeni merilo’.

Shranjevanje nove slike

Za shranjevanje nove slike v meniju ‘Datoteka’ ne izberemo ‘Shrani kot’, ampak ‘Izvozi kot’. Na pogovornem oknu določimo ime datoteke, ki ji navedemo tudi končnico. Ta določa format shranjene slike. Za običajne slike priporočam končnico ‘.jpg’ (primer celotnega naziva datoteke je npr. izrez.jpg). Po izbiri imena datoteke določimo še mapo, v katero se bo izvozila slika. Izbor potrdimo s klikom na gumb ‘Izvozi’ ter med potekom izvoza le potrdimo vse ponujene možnosti. S sledenjem opisanih korakov smo prišli do slike, ki je naslovna slika te objave.

Dodatna optimizacija slike

Ko sliko iz programa GIMP izvozimo v mapo, je slika že pripravljena za objavo v spletu, vendar priporočam še izvedbo zadnjega koraka. Z zadnjim korakom lahko zmanjšamo prostor, ki ga slika zavzema na diskovnem prostoru. V ta namen odpremo spletno stran https://tinypng.com/ ter iz raziskovalca sliko z miško povlečemo v prostor z opisom ‘Drop your .png or .jpg files here!’. Po končanju optimizacije se aktivira gumb ‘download’, preko katerega optimizirano sliko shranimo nazaj na računalnik.

Omenjena stran z optimizacijo slike nekoliko zmanjša kakovost slike, vendar le do te mere, da naše oči ne zaznajo zmanjšanja kvalitete.

Close Menu